Skip to main content

Verschillende actiegroepen hebben deelgenomen aan de actieweek omtrent het Europees Burgerinitiatief tegen Fossiele Reclame en Sponsoring. Deze acties zijn grotendeels vorige week geweest, maar lopen deze week en tot de deadline van 4 oktober door.

Cover up acties 

Reclame Fossielvrij organiseerde ‘cover up’ acties in 7 verschillende steden (Leiden, Amersfoort, Nijmegen, Den Haag, Delft, Castricum en Leeuwarden) met vrijwilligers van lokale groepen. Zo deden lokale Extinction Rebellion en Operatie Klimaat (van Milieudefensie) groepen mee, vrijwilligers actief in lokale Klimaatcoalities en ook nieuwe mensen die geïnteresseerd waren door de actieoproep. 

Actiecoördinator Charlotte van Reclame Fossielvrij spreekt van een geslaagde actie: ‘Al deze acties leiden direct tot tientallen handtekeningen, en via de uitgedeelde stickers en mensen die erover vertellen nog meer. Ook merk je dat mensen vaak voor het eerst nadenken over het feit dat openbare ruimte kan worden gekocht door grote bedrijven om (over)consumptie aan te moedigen. Wij vinden dit vooral bij zeer klimaatschadelijke producten en reclames van fossiele bedrijven zeer zorgwekkend want deze dragen direct bij aan het verergeren van de klimaatcrisis. Wij trekken vaak de vergelijking met roken: iedereen mag kiezen of zij wilt roken, maar omdat het schadelijk is, mag het niet meer actief worden gepromoot.’

Adbusting KLM

Ook zijn er door lokale actiegroepen zogeheten ‘adbusting’ acties uitgevoerd, waar in verschillende steden (op het moment van schrijven Amsterdam en Utrecht) reclames in de openbare ruimte zijn vervangen door nepreclames over KLM. De actievoerders zetten hiermee vraagtekens bij recente reclame-uitingen van de vliegmaatschappij: ‘Fly responibly? KLM is juist voor de rechter gesleept vanwege misleiding’ (kunstwerk van Michelle Tylicki) Een andere activist vult aan: ‘Grote vervuilers zoals KLM kunnen ongebreideld reclame maken in onze openbare ruimte, en zo hun imago vergroenen. Echter is KLM juist recentelijk door Fossielvrij NL en Reclame Fossielvrij voor de rechter gesleept vanwege gevaarlijke misleidende reclame. We weten dat we minder CO2 moeten uitstoten, waarom mogen dit soort bedrijven dan nog wel hun fossiele producten promoten? We accepteren toch ook allang geen tabakreclames meer, omdat het ook een zeer schadelijk product betreft en een industrie berucht om misleiding?’ Deze actie werd gecoördineerd uitgevoerd met soortgelijke acties in België, Engeland, Frankrijk, Italië en Portugal.

Greenpeace

Ook Greenpeace Nederland hield verschillende acties ter promotie van het burgerinitiatief. Zo haalden ze eerder handtekeningen op in Amsterdam vanaf twee aangemeerde Greenpeace-boten, stuurden ze brieven naar donateurs en liepen ze afgelopen weekend mee in de Dam tot Dam hardloopwedstrijd, welke wordt gesponsord door o.a. KLM, in ‘Stop Fossiele Reclame’ shirts.